3-4 yıldır yapılmasını dört gözle ve heyecanla beklediğimiz ancak geçtiğimiz yıl yapılmayıp, bu yıla ertelenen 5. İslami Spor Oyunları sona erdi.
Konya’nın dünyaya tanıtılmasında büyük etken olan bu organizasyon bir çok kesim tarafından da eleştirilerin odağında oldu.
Önce adı, sonra organizasyondaki aksaklıklar eleştirildi.
Adının “islami oyunlar” olmasına şahsen bende aynı tepkiyi koyanlardanım. İslami oyun mu olur?.
Bunun yerine “İslam ülkeler spor oyunları” olsaydı kimse bu konuda bir şey diyemezdi..
Dünyada bir çok ülke olimpiyatlar yapıyor. Siz buralarda hiç bir aksaklığın olmadığını mı sanıyorsunuz?
Bu tür büyük organizasyonlarda aksaklıklar, hatalar, eksiklikler olur. Konya’daki organizasyonlarda da elbette ki ama teknik, ama programsızlıklardan kaynaklanan sorunlar yaşanması normal.
Ama atletizm pistinin zeminin beton yerine kumla doldurulduğundan dolayı çökmesinin yenir yutulur bir yanı, hatta özürü dahi olamaz. Bu hatadan öte büyük bir skandaldır. Bu pisti yapan firmaya bunun hesabı derhal sorulmalıdır.
Konya stadyumunun çimlerinin perişan olması ve dolayısı ile Konyaspor’un mağdur olması çok büyük bir talihsizliktir. Bununda affedilir bir yanı olamaz.
Bunların dışındaki eleştiriler ise ipe sapa gelmeyen karalamadan öte gitmeyen boş laflardır.
Neymiş efendim “yarışa hazırlanan atlet, hac çıkarmış” adam müslüman bir ülkede yaşar veya oranın vatandaşı olabilir ama “müslüman” değildir. Bunun eleştirisel hiç bir yanı yoktur ve olamazda. Kime ne herkesin dini kendisine..
Bizim ülkemizde yurt dışından getirilip, Türk vatandaşı yapılıp yarışlara sokulan dolu müslüman olmayan sporcu var. Hatta bu ülkede doğan, yedi göbek bu ülke vatandaşı olupta müslüman olmayan dolu Rum ve Ermeni sporcumuz var.
Bu yarışlar Konya’da yapılıyor ya, Konya kötülenecek ya..
Vur abalıya.. Hadi lan ordan dallamalar.. Konya adı dört soytarının karalaması ile kötüye çıkamaz, çıkarılamaz.
Oyunları 10 gün süreyle dünyanın 81 ülkesinden televizyonlar canlı yayınladı.
Bunu 3 milyardan fazla insan izledi. Konya adını bilmeyen duymayan kimse kalmadı.
52 ülkeden 4200 sporcu, 1000’e yakın idareci, 500’ün üzerinde basın mensubu Konya’ya geldi. Bunun yanısıra müsabakayı izlemeye gelen bir çokta spor sever vardı.
Konya “Konya” olalı böyle bir tanıtım yaşamadı. Böylesine dev bir organizasyonun bu güzel tarafları konuşulmazken, gündeme gelmezken eften püften aksaklıkları öne çıkarmak ve bu oyunların ülkemiz ve Konya’nın tanıtımına sağladığı katkıya gölge düşürmenin akıl ve mantıkla bağdaşır tarafı olamaz.
Kim ne derse desin, gerek ekonomik kazanç açısından ve gerekse tanıtım açısından Konya bu organizasyondan umduğumdan fazlasını elde etti.
Bu organizasyonlar için yapılan bir çok spor tesisi işin ayrı bir kazanç yönü..
Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler.
Hırlayanı, tırlayanı ise kafaya takmamak gerek. Salla gitsin..
Kemal hocam, araştırdım, tartan pistte kuma değil beton üzerine dökülmüş. Selamlar.